Despre viile familiei

 

In anul 1730, sub influenta si la recomandarea contelui Karolyi Sandor, Beltiugul a fost colonizat cu svabi adusi din Germania (posibil si Austria). Contele a recunoscut potentialul viticol al dealurilor din jurul Beltiugului si le-a dat svabilor terenuri pe care sa practice viticultura fara sa le ceara dijma vreme de 2 ani. Suprafetele plantate cu vita de vie au crescut in timp, ajungand spre sfarsitul comunismului la cateva sute de hectare in zona Beltiug – Ratesti, fiind una dintre principalele surse de venit ale localnicilor. Dupa revolutia din 1989, viile nu au mai fost lucrate si dintr-o podgorie intinsa, au mai ramas doar parcele de dimensiuni mici exploatate in mod individual de familiile din sat. A urmat apoi o perioada de ‘’liniste’’, pana cand in anul 1999, domnul Johann Brutler, se intoarce in tara din Germania, unde a locuit 26 de ani, infiinteaza prima plantatie „noua” in Beltiug si creaza vinurile Nachbil care starnesc incet curiozitatea specialistilor si bineinteles si a noastra, a familiei Hetei.

 

Astfel in anul 2005, am replantat cu soiuri nobile via imbatranita pe care o detineam si am hotarat sa extindem la 3,5 hectare suprafata plantata cu vita de vie de pe dealul Hagau, chiar deasupra pivnitelor. La aceasta suprafata au mai fost adaugate ulterior inca 4 hectare: 2 hectare in 2007 si alte 2 hectare in 2011. Soiurile de struguri cultivate aici sunt: Syrah, Cabernet Franc, Feteasca Neagra, Riesling de Rhin, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Furmint, Pinot Gris, Tamaioasa Romaneasca si Feteasca Regala. In anul 2011, am identificat intr-o alta zona colinara a Beltiugului, pe Dealul Nou, asa cum il numesc batranii satului (“Uj hegy“ in limba maghiara sau “Neuweinberg” in “svabeasca beltiugana”) o parcela ideala de 7,5 hectare pe care am plantat-o cu soiurile rosii: Pinot Noir (la baza pantei), Merlot si Cabernet Sauvignon (spre coama dealului). Solurile din viile noastre sunt alcatuite dintr-un material foarte complex de nisipuri intercalate cu pietrisuri, argile si marne. Recoltatul strugurilor se face manual in ladite de capacitatea mica pentru a evita zdrobirea boabelor si oxidarea lor.

 

Despre pivnita familiei

 

Pivnitele sapate in Dealul Hagau din Beltiug sunt unicate in Romania si reprezinta o dovada de necontestat a faptului ca oamenii acestor locuri au pretuit dintotdeauna vinul si ca viata lor se impartea intre gospodaria din sat si crama de pe deal. Cele peste 370 de pivnite reprezinta o copie a satului si nu intamplator, atunci cand in 1862 casele din sat au ars in urma unui incendiu devastator, intreaga populatie a fost mutata, pe perioada iernii, in „casele” de pe deal. Familia Hetei si-a propus sa faca cunoscute pivnitele din Beltiug in toata tara si de aceea, acestea sunt reprezentate pe etichetele vinurilor produse de familia noastra. Pivnita familiei a fost construita in urma cu 100 de ani si de curand a fost marita cu inca 22 metri, avand in prezent o adancime de 33 de metri.

 

Aici sunt maturate vinurile rosii si o selectie de vinuri albe, in special din Chardonnay si Sauvignon Blanc, in butoaie de capacitate mica din stejar romanesc si francez. Incepand cu recolta anului 2011, strugurii nu au mai fost vinificati aici, ci in crama noua din sat unde dispunem de tehnologie moderna ce foloseste vase de inox si controlul temperaturii. Familia si impreuna cu intreaga echipa ne dorim sa cream vinuri care sa aduca prestigiu Beltiugului.